Triumf bakterií aneb další průnik salmonely do jídelníčků. Češi opět snědli závadné maso

Dub 12, 2019

Česko – Problém se závadným masem zatím nemá řešení. Dnes česká média bijí na poplach v souvislosti s tím, že z Polska byly dovezeny další dvě zásilky kuřecího masa se salmonelou.

Podle informací portálu iDnes, jedna zásilka kuřecího masa putovala do stravovacích zařízení v Pardubicích, druhá do Chlumce nad Cidlinou. Podotýká se, že momentálně veterináři maso dohledávají.

Podle slov mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petra Vorlíčka, kolem 100 kilogramů masa bylo zpracováno do pokrmů v provozovně Mix Grill firmy Panda T-P a 15 kilogramů v restauraci Cactus společnosti FA ARIMEX.

Obě provozovny sídlí v AFI Palace Pardubice. Přibližně polovinu masa, která byla v restauracích zamražena, se podařilo dohledat a bude zlikvidována v asanačním podniku,“ podotkl zástupce zmíněného rezortu.

Podotýká se, že zbytek masa údajně nebyl využit k lidské spotřebě.

Publikace poznamenává, že výrobcem masa byla firma F.H.U. Kubex z města Jelenia Góra.

Vorlíček se domnívá, že riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální, poněvadž se jedná v obou případech o stravovací zařízení, kde lze předpokládat dostatečnou tepelnou úpravou, které se podrobilo kuřecí maso.

Druhou 300kilogramovou zásilku nyní veterináři dohledávají.

V tuto chvíli SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy,“ uzavřel mluvčí.

Minulý týden se stejný problém řešil v souvislosti se zásilkou polského masa do ČR od firmy Dromico, které se dostalo k firmě Astra maso z Nového Bydžova na Královéhradecku. 

Na závěr se podotýká, že v Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely. Tu úřady objevily ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska. Navíc byla situace zkomplikována tím, že došlo k předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

#cz.sputniknews.com,
(-red.)

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *