5 tipů pro začínající podnikatele

KOMERČNÍ ČLÁNEK
Publikuje: Jana Malá — 08. 08. 2022
Úvodní stránka » Magazíny » 5 tipů pro začínající podnikatele

Chcete začít podnikat například jako freelancer? Máte v plánu založit si e-shop či jiný typ byznysu?

Cesta za vlastním podnikáním je pro každého jiná, ale s některými překážkami se střetávají všichni. Jaké to jsou a co vám na cestě za svými sny pomůže?

Připravte si podrobný byznys plán

Vypracovaný podnikatelský plán zhmotní vaše myšlenky na papíru a pomůže vám představit si, jak bude váš byznys vypadat v budoucnosti. Měl by pečlivě odpovědět na otázky jako: Co je váš produkt nebo služba? Komu prodáváte? Jaké jsou vaše priority? Kam směřujete? Proč by u vás měli lidé nakupovat? Jaké jsou vaše cíle a jak je plánujete dosáhnout?

Tyto i další otázky vám pomůžou udělat si váš vlastní brainstorming. Čím více jich zodpovíte, tím přesnější bude váš byznys plán. Není důležitý jen pro vás, ale pomůže vám také v případě, budete-li žádat o půjčku na podnikání v bance, případně při hledání investorů. Pokud při jeho tvorbě tápete, určitě si nechte poradit a pomoct od odborníků.

Investujte opatrně

Vždy si dvakrát promyslete, co opravdu potřebujete a do čeho je třeba dát peníze. Především v začátcích vašeho podnikání vás totiž snadno překvapí nečekané náklady. Šetřete peníze a co je ve vašich silách, dělejte svépomocí. Pokud to není možné, jako začínající podnikatel klidně zkuste například barter, tedy vyměnit své služby nebo zboží za odborné služby od jiných podnikatelů. Může se to týkat například tvorby webu, profesionálních fotografií či pomoci s marketingem.

Pokud už do něčeho investujete, mělo by se vám to vrátit v podobě dalších ušetřených nákladů nebo tolik potřebného času. Dobrou investicí jsou tak například různé online nástroje, které vám pomůžou nejen na začátku, ale také s přibývající agendou. Směle využívejte různé komunikační tooly či řešení na předávání úkolů, řízení projektů a sledování času v rámci vašeho podnikání.

Určitě se také zamyslete nad využíváním online fakturačního systému. Správně vystavená faktura totiž dokáže potrápit nejednoho ostříleného podnikatele. A přitom v online fakturovacích systémech si často vytvoříte fakturu a další dokumenty na pár kliknutí, sledujete, zda jsou proplacené, komu je třeba poslat upomínku a podobně. Vše máte přehledně na jednom místě, což vám pomůže také s tvorbou daňového přiznání.

Neustále se vzdělávejte

Znalostí není nikdy dost. Ta nejlepší investice je proto investovat do sebe. I když máte pocit, že už jste dosáhli všeho, co jste chtěli, nikdy nezaspěte. Ti nejúspěšnější podnikatelé se nikdy nepřestávají učit nové věci. Právě od nich se toho hodně dozvíte, a to i když nepodnikají ve stejné oblasti. Pro rozšiřování vašich obzorů si proto čtěte různé články z prostředí byznysu, poslouchejte tematické podcasty, případně čtěte životopisné knihy. Vhodným zdrojem aktuálních informací z vašeho oboru jsou také tematicky zaměřené skupiny a inspirativní profily na Facebooku či jiných sociálních sítích.

Buďte v rovnováze

Když je všechna zodpovědnost na vašich ramenech, je těžké dopřát si chvilku klidu. Přetížení však může mít mnohem horší následky, než si myslíte. Hledejte rovnováhu mezi prací a soukromým životem, dávejte si pozor na svůj životní styl. Pohyb, vyvážená strava a dostatok spánku jsou pro vaše zdraví velmi důležité. Toto všechno vám pomůže užívat si ovoce vaši práce.

Rozhoďte sítě

Networking je pro začínající podnikatele velmi důležitý. Poznáte tak zajímavé potenciální partnery nebo klienty. Nemusíte hned chodit na každou podnikatelskou akci ve vašem okolí, ale nebojte se někoho oslovit, pokud budete potřebovat pomoct nebo budete mít zájem poznat blíže jeho práci. S networkingem vám opět pomůžou třeba sociální sítě, ale také workshopy, kurzy a další vzdělávací akce. I když jste možná v duchu spíše introvert, nebojte se lidi oslovit, zeptat se je na to, co dělají, zjistit, co máte společného. Možná, že ne všechny kontakty hned využijete, ale postupně třeba zjistíte, jak si navzájem pomoci.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu