Operaci šedého zákalu je bezpečné podstoupit i v létě. Dlouhé odkládání zákroku se nevyplácí

KOMERČNÍ ČLÁNEK
Publikuje: Jana Malá — 02. 07. 2022
Zdroj: Redakce
Úvodní stránka » Magazíny » Operaci šedého zákalu je bezpečné podstoupit i v létě. Dlouhé odkládání zákroku se nevyplácí

Operace šedého zákalu je nejčastějším chirurgickým zákrokem na světě. Dlouhé odkládání zákroku se nevyplácí.

Podle dat Světové zdravotnické organizace proběhne na světě ročně zhruba 17 milionů operací šedého zákalu. Jen v Česku je jich provedeno ročně přes sto tisíc. Jedním z častých mýtů kolujících mezi pacienty je, že by se operace neměla podstupovat během letních měsíců.

To, že se zrakem není něco v pořádku, může člověku napovědět hned několik signálů. „Šedý zákal se nejčastěji projevuje snížením zrakové ostrosti, rozmazaným viděním, jako by se člověk díval přes špinavé sklo, rozostřeným viděním nebo dvojitým viděním na jednom oku. Ve všech těchto případech je dobré oční vyšetření zbytečně neodkládat,“ popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Šedý zákal lze léčit jen operativně vyjmutím zakalené čočky a nahrazením umělou nitrooční čočkou. Není však důvod k obavám. Operace šedého zákalu je přitom bezbolestný a bezpečný zákrok. Navíc čím je šedý zákal dříve odhladen, tím je zákrok pro pacienta méně náročný.

„V Česku tímto onemocněním trpí až půl milionu lidí. U pacientů starších 60 let ohrožuje dokonce každého druhého. Ve věku 75 až 85 let má šedý zákal 90 procent lidí. Šedý zákal začne zhoršovat zrakovou ostrost, která vadí pacientovi v jeho běžných aktivitách. Pokud pacient se zákrokem otálí, zbytečně si zhoršuje kvalitu života špatným viděním a zvyšuje se i riziko pooperačních komplikací. Pokud je šedý zákal ponechán bez operace, může zapříčinit až slepotu,“ uvedl Pavel Stodůlka.

Operace šedého zákalu je nejčastější operací na světě napříč všemi chirurgickými obory. Provádí se ambulantně a pacient může ihned po operaci odejít s doprovodem domů. Přesto šedý zákal ročně připraví o zrak 37 milionů lidí.

„Šedý zákal je stále uváděn jako nejčastější příčina slepoty ve světě, zejména v zemích třetího světa. Nicméně i ve vyspělých státech jsou pacienti, které šedý zákal neboli katarakta připravil o zrak. Důvodem odkladu zákroku je především obava z operace. Operace je přitom v současnosti bezpečná, šetrná, rychlá a téměř bezbolestná. Ve většině případů může pacient do dvou až tří dnů po operaci vidět lépe. Čtení, psaní, sledování televize nebo práce s počítačem a procházky může člověk dělat hned, jakmile se na to opět cítí,“ popsala Eva Tihelková, primářka oční kliniky Gemini v Průhonicích.

Věková hranice pacientů s šedým zákalem se stále snižuje. Onemocnění může postihnout i mladé lidi, děti nebo být dokonce vrozené. „Vzniknout může i po úrazu oka nebo dlouhodobém užívání některých léků. Toto onemocnění by lidé rozhodně neměli podceňovat. Mezi lidmi stále koluje mýtus, že šedý zákal potřebuje takzvaně uzrát, aby byla čočka tvrdší a lépe se s ní lékařům pracovalo. To platilo před mnoha lety, kdy se k operaci používala zcela jiná technika. Při současných postupech je to nesmysl,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.

K dalším velmi rozšířeným mýtům patří ten, že by se zákrok neměl podstupovat během letních měsíců.

„Operace šedého zákalu provádíme na klinikách celoročně. Je možné ji bez obav podstoupit i v létě. Je ale třeba počítat s pooperačními omezeními, která je nutno zohlednit například při plánování dovolené. Lidé by po operaci určitě měli vyčkat s řízením motorového vozidla až do první kontroly, tedy třetí až pátý den po zákroku. Během prvních dvou týdnů po operaci by se lidé měli vyhnout zvedání těžkých břemen nebo namáhavým aktivitám, jako je jízda na kole nebo cvičení, neplavat, nenavštěvovat saunu či páru, nemnout si oko, vyhýbat se prašnému a znečištěnému prostředí, nelíčit si oči a dávat pozor, aby se do očí nedostal šampón nebo mýdlo. V pooperačním období je velmi vhodné nosit při pobytu venku na slunci sluneční brýle. Dodržovat by také měli lékařem doporučenou péči spolu s aplikací očních kapek,“ vyjmenovala Eva Tihelková.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu