Co znamenají hotelové hvězdičky?

Publikuje: David Bárta — 10. 08. 2022
Úvodní stránka » Magazíny » Co znamenají hotelové hvězdičky?

Čím více hvězdiček, tím lepší hotel. Pravidlo, podle něhož by hvězdičky měly odrážet standard, který hotel nabízí.

Jde například o vybavení pokoje, nonstop recepce či doplňkové služby, je třeba brát s rezervou. Neexistuje totiž jednotná právní úprava pro udělování hvězdiček. Tím pádem nejsou stanovena objektivní kritéria, která by musela ubytovací zařízení splňovat a komfort poskytování služeb se tak může lišit. UdálostiExtra.cz o tom dnes informoval Jaroslav Švehla z redakčního dTestu.

Hotel, ilustrační foto. Zdroj: Michelle_Maria ze služby PixaBay

V roce 2010 hotelové asociace EU založily Hotelstars Union (HSU). Jedná se o asociaci, která má v současnosti 17 členů včetně České republiky, která je jedním ze zakládajících členů. Díky ní vznikla oficiální jednotná klasifikace hotelů a penzionů. Pokud hotely nesou toto označení, jde o objektivní označení uznávané v rámci členských států HSU.

„Tato klasifikace je v ČR pro ubytovací zařízení dobrovolná. Služba je navíc zpoplatněna a je časově omezená na 5 let, poté je potřebné opětovné přezkoumání. Pokud hotely toto označení mají, víte, co můžete očekávat za kvalitu,“ uvádí ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

Pozitivní vliv má i podpora HSU Evropským parlamentem, Ministerstvem pro místní rozvoj a České centrály cestovního ruchu CzechTourism. Nicméně tato jednotná klasifikace není příliš oblíbená u středomořských destinací. Označení hotelu je tedy zcela na jejich vůli a kvalita ubytování může být v některých případech nadhodnocena.

Hotely mohou získat maximálně 5 hvězdiček – 5 kategorií kvality služeb. Jednotlivé kategorie jsou odstupňovány:

Kategorie Tourist * – pravděpodobně se bude jednat o levné a jednoduché ubytování. Pokoj je vybaven základními potřebami. Koupelna bývá v mnoha případech společná.

Kategorie Standard ** – tato varianta se nebude příliš lišit od první, avšak koupelna by již měla být součástí pokoje, včetně nabídky hygienických potřeb.

Kategorie Komfort *** – mělo by se jednat o ubytování, které již obsahuje lépe vybavený pokoj i koupelnu. Součástí by měla být i televize, nabídka nápojů, denní pokojová služba či parking.

Kategorie First Class **** – zde se může jednat o poměrně rozsáhlejší ubytovací komplex, který nabízí kvalitnější vybavení pokojů, pokojovou službu, nonstop recepci. Tyto hotely disponují často wellness, fitness či jinými doplňkovými službami.

Kategorie Luxus ***** – tato zařízení disponují kvalitními službami. Mimo jiné se může jednat o nonstop servis, parkování zajištěné obsluhou, využití hotelové prádelny, služeb kadeřníka, kosmetiky a další.

Občas můžeme narazit i na tzv. hotel superior. Tímto označením disponují hotely s obzvlášť kvalitními a nadstandartními službami. To znamená, že v rámci své kategorie nabízejí služby nad rámec a opravdu mají snahu zajistit co nejlepší pohodlí v nejvyšší možné kvalitě.

„Je dobré mít na paměti, že jednotlivá kritéria se mohou napříč destinacemi lišit. Počet hvězdiček je tak dobrým ukazatelem mezi hotely v dané destinaci. Nemůžeme se ale spoléhat jen na počet hvězdiček. Jejich používání je pouze orientační,“ upozorňuje Eduarda Hekšová a dodává, že při výběru hotelu je dobré se také zaměřit na fotografie, popis ubytování, služby, které poskytují, nebo recenze hostů. Občas se můžeme setkat s označováním hotelů pomocí delfínů, velbloudů, slonů či jiných symbolů, to však nemá nic společného s oficiální klasifikací a jedná se pouze o marketing obchodníka.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu