Tři výtky k dnes vládou schválené novele zákona o pedagogických pracovnících

Publikuje: Jana Malá — 17. 08. 2022
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Tři výtky k dnes vládou schválené novele zákona o pedagogických pracovnících

V případě schválení novely zákona o pedagogických pracovnících Parlamentem dojde k degradaci učitelské profese.

UdálostiExtra.cz o tématu dnes informoval prezident Pedagogické komory Radek Sárközi s tím, že k degradaci učitelské profese dojde minimálně v tom, že pokud se na volné místo učitele přihlásí kvalifikovaný i nekvalifikovaný, tak ředitel školy bude moci dát přednost nekvalifikovanému před kvalifikovaným učitelem.  Doposud to udělat nemohl. Obdobný postup neumožňuje žádná jiná země EU. 

Tato novela je přes drobná vylepšení oproti minulé verzi stále z podstaty špatná.

„Doposud byly pracovní pozice vždy jen ve vyhláškách (školní psycholog, školní speciální pedagog, specializované činnosti jako školní metodik prevence nebo koordinátor tvorby ŠVP…) nebo nařízení vlády (třídní učitel, metodik ICT, výchovný poradce…). Nedává smysl pár z nich náhodně vybrat a vložit je do textu zákona. Jejich legislativní ukotvení ve vyhlášce by bylo nejen rychlejší, ale i jednodušší. Do zákona patří jen pedagogické profese jako učitel, psycholog nebo speciální pedagog, nikoliv pracovní pozice, což je například školský logoped nebo uvádějící učitel,“ uvedl Radek Sárközi.

Zrušením akreditací u většiny kurzů v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků přijde MŠMT o možnost kontrolovat jejich alespoň minimální kvalitu.

„Pedagogická komora, z. s., původní verzi novely připomínkovala, ale většinu připomínek bohužel MŠMT neakceptovalo,“ doplnil závěrem prezident Pedagogické komory, který rovněž poukázal dnes na skutečnost, že ministrovi školství Vladimíru Balašovi bude radit i viceprezident Pedagogické komory J. Wagner.

„Velmi oceňuji, že jedním z poradců pana ministra bude i Janek Wagner (viceprezident spolku Pedagogická komora a editor webu www.pedagogicke.info), který je odborníkem na informatiku a má se změnami ve školství dlouholeté zkušenosti,“ konstatoval prezident Pedagogické komory Mgr. Radek Sárközi.

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu