Shrnutí: Rok od ničivého tornáda na Moravě

Publikuje: David Bárta — 24. 06. 2022
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Shrnutí: Rok od ničivého tornáda na Moravě

Před rokem zasáhlo oblast jižní Moravy ničivé tornádo. 365 dní od této smutné události probíhá v zasažených obcích čilý stavební ruch.

V Mikulčicích je největší stavebním projektem elektrifikace obce. UdálostiExtra.cz o tom dnes informoval zastupující mluvčí ODS Jakub Skyva.

„O všechny občany jsme se v maximálně možné míře snažili jako obec nebo i stát postarat. Rok od tornáda jsou Mikulčice stále jedno velké staveniště. V lednu lidé dostali stavební povolení na stavby. Domy se lidem i nám znovu daří stavět. Největším stavebním projektem je aktuálně komplexní elektrifikace, kterou nám financuje stát,“ řekl Josef Dvořáček (ODS), starosta obce Mikulčice a navázal: „Ačkoliv událost tornáda je stále nepopsatelně škaredá, vzpomínáme i na obrovskou sounáležitost a solidaritu lidí z celé země. U této příležitosti výročí je na místě jim znovu poděkovat.“ 

Devastující ničivá síla tornáda, které zasáhlo Moravu. Zdroj: archiv ZZS Jihomoravského kraje (tiskový servis)

Tornádo na jižní Moravě se mi nesmazatelně zapsalo do paměti na celý život. Oceňuji všechny, kteří se s touto přírodní katastrofou vypořádali. Velké poděkování směřuje starostům zasažených obcí, kteří prokázali mimořádné nasazení nejen v koordinaci pomoci, ale mnohdy se i lidsky stali důležitou oporou jejím sousedům a občanům v jednotlivých obcích,“ připojil se senátor Rostislav Koštial z břeclavského obvodu. 

Zde je vidět devastující ničivá síla tornáda, které zasáhlo Moravu. Zdroj: archiv, ZZS Jihomoravského kraje (tiskový servis)

Krajští záchranáři zasahovali v postižených oblastech Moravy. Zdroj: archiv ZZS Jihomoravského kraje (tiskový servis)

K tématu se dnes vyjádřila také krajská mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová s tím, že osudnou noc dorazilo na místo neštěstí 43 našich prostředků a na pomoc nám přispěchaly také záchranky ze sousedních krajů, kolegové ze Slovenska i Rakouska. Stojí za zmínku, že naše operační středisko přijalo na tísňové lince v rozmezí od 19 do 21 hodin více než 800 hovorů. Když naše posádky vyrazily do zasažených obcí, netušili jsme, zda budou na místě desítky, stovky nebo snad dokonce tisíce zraněných. Situaci navíc komplikoval silný déšť, padající tma, polámané stromy a elektrické vedení stržené na silnicích a také špatně fungující spojení. Naši zdravotníci ošetřili a převezli do zdravotnických zařízení osm desítek pacientů, škála úrazů byla široká, od drobných řezných ran až po těžká mnohočetná poranění. Další desítky pacientů byly ošetřeny na místě, třem lidem už jsme bohužel pomoci nemohli, podlehli vážným zraněním.

Hasiči a zdravotníci měli v postižené oblasti zasažené tornádem plné ruce práce… Zdroj: archiv ZZS Jihomoravského kraje (tiskový servis)

„V následujících týdnech jsme v oblasti zůstali, vytvořili jsme stanoviště v našem velkokapacitním voze Atego, svoje síly a prostředky poskytli také kolegové z pražské a zlínské záchranky. V péči jsme postupně měli dalších osm stovek pacientů. Většinou šlo o lehčí zranění, která si lidé způsobili během odklízecích prací, jako řezné rány, pohmožděniny nebo oděrky. Postarali jsme se však i o pacienty, jejichž zdravotní stav se zhoršil, protože neměli svoje léky. Ošetřovali jsme také alergické reakce či kolapsové stavy. Naši speciálně vyškolení pracovníci poskytovali i psychologickou pomoc,“ upřesnila Michaela Bothová z krajské záchranky.

Tornáda na Moravě. Záchranářské týmy Českého červeného kříže na místě události. Zdroj: archiv, ZZS Jihomoravského kraje (tiskový servis)

Rok utekl jako voda… „O uplynulém víkendu jsme za naši činnost po ničivé katastrofě převzali ocenění z rukou brněnské primátorky Markéty Vaňkové. Každého vyznamenání, které jsme v této souvislosti obdrželi, si nesmírně ceníme. Velký dík patří všem, kteří tehdy pomohli. A mimořádný obdiv si zaslouží místní obyvatelé, kteří se nenechali zlomit, sebrali všechny síly a začali znovu budovat svoje domovy. Smekáme,“ doplnila závěrem mluvčí záchranářů.

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu