Nouzový stav ve čtvrtek končí. Pomoc válečným obětem však bude pokračovat

Publikuje: David Bárta — 28. 06. 2022
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Nouzový stav ve čtvrtek končí. Pomoc válečným obětem však bude pokračovat

V pondělí 27. června, se uskutečnilo poslední jednání Ústředního krizového štábu během nouzového stavu.

UdálostiExtra.cz o tom dnes informovala mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová s tím, že vyhlášený nouzový stav v České republice ve čtvrtek po 89 dnech skončí. Válka však pokračuje a válečným obětem bude nutné stále pomáhat. Ústřední krizový štáb tak bude zasedat dál ve čtrnácti denních pravidelných intervalech.

Ministr vnitra Vít Rakušan v souvislosti s koncem nouzového stavu shrnul, co vše se za posledních několik měsíců podařilo a co nás v rámci pomoci obětem Putinovy agrese ještě čeká. Zdůraznil především, že situace v Česku je po heroické fázi, kdy celá společnost pomáhala, stabilizovaná a nezhoršuje se. „Vše, co jsme pro bezpečí ukrajinských uprchlíků před válkou dělali, jsme dělali i pro naše lidi. Bezpečnost ukrajinských uprchlíků totiž znamená bezpečnost nás všech. Za tu obrovskou solidaritu chci všem poděkovat,“ uvedl Vít Rakušan. Upozornil také, že i když končí nouzový stav, válka bohužel pokračuje. „Rozumím obavám občanů ze zhoršení ekonomické a bezpečnostní situace. Je to ale Putinova agrese a my nesmíme dopustit, aby nás jeho válka rozdělovala,“ dodal Vít Rakušan.

„Ministerstvo vnitra vnímá obrovskou solidaritu a nasazení celé společnosti, dobrovolníků, neziskových organizací, krajů, obcí i bezpečnostních složek a chtělo by všem poděkovat i novým klipem k písni Minoritní od skupiny Tata Bojs,“ upřesnila Klára Dlubalová z ministerstva vnitra.

Běžných občanů se nouzový stav nedotkl

V souvislosti s koncem nouzového stavu ministr vnitra připomněl, že vláda splnila, co slíbila, tedy že nouzový stav sloužil jako mimořádný nástroj krizového řízení a běžných občanů se prakticky nedotkl. Nouzový stav umožnil vybudovat efektivní systém pomoci, kdy nikdo nespal na ulici ani netrpěl hladem. Přes 382 tisíc především žen a dětí získalo dočasnou ochranu a díky nastavenému systému už 81 tisíc uprchlíků našlo v Česku práci.

„Nouzový stav může skončit díky opatřením, které vláda přijala v rámci novel LEX Ukrajina. Rozšířily se např. důvody pro nepřijatelnost žádosti o dočasnou ochranu nebo povinnost hlásit změnu pobytu do tří dnů. Vláda také upravila vyplácení humanitárních dávek. I nadále bude možné zachovat systém ubytování ukrajinských uprchlíků prostřednictvím krajských a státních ubytovacích kapacit,“ dodala závěrem mluvčí resortu vnitra.

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu