Letečtí záchranáři v Moravskoslezském kraji nově podávají pacientům krev

Publikuje: Nikola Macáková — 10. 08. 2022
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Letečtí záchranáři v Moravskoslezském kraji nově podávají pacientům krev

Novinkou u Moravskoslezské letecké záchranky je podávání plné krve pacientům v přednemocniční neodkladné péči.

UdálostiExtra.cz o tom dnes informoval krajský mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl s tím, že v úterý 9. srpna, se uskutečnila tisková konference Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje u příležitost zavedení novinky v léčebných metodách při zásazích týmu letecké záchranné služby (LZS) Ostrava. Ta se po náročných přípravách stala druhou v České republice, která přistoupila k zajištění možnosti podávání plné krve pacientům v přednemocniční neodkladné péči. Události byli přítomni vedoucí pracovníci ZZS MSK, zástupci Fakultní nemocnice Ostrava a Moravskoslezského kraje.

Box ve kterém jsou umístěny krve pro pacienty ve vrtulníku letecké záchranné služby. Zdroj: ZZS Moravskoslezského kraje (tiskový servis)

Náměstek ředitele a primář ZZS MSK David Holeš uvedl: „Použití krve v terénu bylo přitom ještě před dvěma lety určeno výhradně pro vojenské zdravotnictví. Studie zjišťující přežití těžce zraněných vojáků ve válečných konfliktech ukázaly, že ideální čas pro zahájení aplikace krve je asi 15 minut po závažném úraze. Proto má tato metoda i jednoznačné uplatnění v podmínkách přednemocniční péče v Evropě, kde se průměrný čas předání pacienta do traumacentra pohybuje kolem 60 minut. Dosud bylo v okolních zemích využíváno především podávání separovaných částí krve – červených krvinek a plasmy. Podávání plné krve mimo USA se zavádí především v severských zemích a Velké Británii. V ČR pak tuto metodu praktikuje pouze LZS Hradec Králové.“

Umístění krevních náhrad ve vrtulníku letecké záchranné služby. Zdroj: ZZS Moravskoslezského kraje (tiskový servis)

Zavedení novinky do praxe vyžadovalo pečlivou přípravu, a to za úzké spolupráce s Krevním centrem FN Ostrava. Jedním z důvodů je, že musí být splněny specifické podmínky skladování, transportu a použití v prostorách mimo nemocniční zařízení.

„Používá se univerzální krev skupiny 0, Rh negativní, ochuzená o bílé krvinky. Pacienti tak dostávají zpět tekutinu, jejíž složení se co nejvíce blíží krvi, kterou po úrazu ztratili. Výběr dárců zahrnuje přísná kritéria, a ne každý je vhodný. V případě nevyužití krve v terénu lze přípravek podat krvácejícím pacientům v nemocnici, takže nehrozí plýtvání touto nesmírně cennou tekutinou. Pacient je pro nás vždy na prvním místě a jsme rádi, že jsme součástí tohoto život zachraňujícího projektu,“ shrnula za Krevní centrum FN Ostrava jeho primářka Zuzana Čermáková.

Krev, kterou nově podávají letečtí záchranáři pacientům v přednemocniční neodkladné péči. Zdroj: ZZS Moravskoslezského kraje (tiskový servis)

Je prokázáno, že čím dříve je zahájeno podávání krve, tím menší je u daného pacienta celková potřeba krevních derivátů v nemocnici.

„Metoda prokazatelně zvyšuje šanci na přežití těžkého zranění s velkou krevní ztrátou. Posádky krajské záchranky loni ošetřily více než 21 tisíc pacientů s úrazy, jen několik set však bylo v život ohrožujícím stavu. Z dosavadních zkušeností lze předpokládat, že vhodnými příjemci této metody léčby přímo na místě zásahu a během transportu vrtulníkem, se stane v našem kraji skupina asi 20 pacientů rok. Těmto budeme moci zvýšit šanci na přežití v prvních desítkách minut po úrazu“, sdělil ředitel Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje (ZZS MSK) Roman Gřegoř.

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu