Sdružení CZ.NIC odblokovalo dříve vládou nelegálně zablokované dezinformační weby

Publikuje: Nikola Macáková — 26. 05. 2022
Zdroj: redakce
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Sdružení CZ.NIC odblokovalo dříve vládou nelegálně zablokované dezinformační weby

Národní registrátor domén v České republice Sdružení CZ.NIC zablokovalo na žádost vlády několik tzv. dezinformační webů.

Podle všeho žádost nebo příkaz můžeme-li to tak nazvat, který Vláda ČR podala Sdružení CZ.NIC, jakož to registrátorovi domén k zablokování – znepřístupnění vládou vybraných tzv. dezinformační webu, které na internetu údajně šířili tzv. fake news byla podle všeho neopodstatněná.

Čeští politici, kterým nebylo zřejmě vhod, že někdo na internetu uvádí odlišný názor, než-li ten, který si „přejí,“ aby byl denně zveřejňován v mediích a na českém internetu nebyl dostatečně opodstatněn a to především po legislativní stránce.

K tématu se dnes vyjádřilo Sdružení CZ.NIC, které již dříve (12. května) vydalo oznámení o tom, že pokud se situace nezmění, tedy pokud nedostane správce české národní domény příkaz soudu, popř. Policie ČR nebo jiného kompetentního orgánu státu, bude osm jmen domén dezinformačních webů vráceno po třech měsících zpět do zóny.

Protože žádné takové rozhodnutí zmíněných orgánů sdružení CZ.NIC neobdrželo, bylo dnes do zóny vráceno sedm jmen domén dezinformačních webů. Osmé jméno domény, konkrétně aeronet.cz, nesplňuje pravidla registrace jmen domén, a to v tom smyslu, že nemá v registru uvedené správné údaje o držiteli,“ uvedlo dnes Sdružení CZ.NIC na svém webu.

Zatím je aktuálně blokován poslední z webů a to zpravodajský web na doméně aeronet.cz, který je ovšem zablokován z důvodů špatných či neúplných údajů v registru domén, nikoliv kvůli jeho obsahové části.

Sdružení CZ.NIC vyzvalo držitele jména domény aeronet.cz k opravě údajů, a protože se tak dosud nestalo a držitel se sdružením nekomunikuje, je posledním nástrojem, jak jej upozornit, že se jménem domény není vše v pořádku, její vyřazení ze zóny na jeden měsíc. Pokud budou údaje opraveny, bude doména neprodleně zprovozněna. V opačném případě bude zrušena a uvolněna k registraci,“ doplnilo k tématu aktuálně Sdružení CZ.NIC, jakož to Národní registrátor domén v oficiálním vyjádření.

Kdo může označovat weby za tzv. dezinformační a proč?

Otázkou zůstává, kdo a za jakých okolností může fyzicky v České republice, kde stále je Ústavou ČR garantována svoboda slova a projevu o někom uvádět nebo sdělovat, že je tzv. dezinformátor, chcete-li „fake news,“ a to jen proto, že daná osoba, provozovatel, bloger, redaktor či novinář píše jiný tedy odlišný názor, tvrzení či fakta, než-li ty, které jsou řekněme aktuálně prospěšná nebo zastávají jiná tvrzení či skutečnosti. Jedná se „pouze“ o zveřejněný názor! Nikdo nikoho přeci nenutí, aby to četl nebo musel povinně číst. Je každého svobodná vůle a měla by i být, co na dostupném internetu bude číst, nebo jaké informace bude vyhledávat – samozřejmě v rámci platné právní legislativy.

Pokud bude někdo na internetu prokazatelně psát nesmyslné zavádějící informace s tím, aby úmyslně vyvolal nějaký hoax nebo dezinformaci s tím, aby někoho úmyslně poškodil a podobně, pak ano. V daném případě by taková osoba měla být za své skutky trestně odpovědná nebo jí měl byt případně daný web zablokován.

Je vláda na zákonem?

Nicméně blokovat někoho, kdo zveřejní jiný, tedy odlišný názor než, který aktuálně panuje řekněme v „kurzu“ je nejen že nemorální, ale pravděpodobně i v rozporu s platnou právní legislativou. Navíc, není možné, aby se tak to rozhodl nějaký politik či vládnoucí politická strana se slovy; „tak dneska necháme zablokovat Františkovi jeho web, protože o nás napsal, že jsme banda pitomců…“ a podal tzv. příkaz registrátorovi domén, aby Františkovi zablokoval nebo znepřístupnil na internetu jeho webovou stránku! Pokud by o tom někdo měl a mohl rozhodnou pak jedině Soud na základě různých podložených důkazů a odborných znalecký posudků nikoliv, že se rozhodně nějaký politik, strana či vláda!

DŘÍVE JSME PSALI:

Nikola Macáková — 

Toto, co aktuálně v uplynulých dnech předvedla vláda, ve spolupráci se Sdružením CZ.NIC tedy registrátorem domén, které zablokovalo v minulosti zmiňované webové stránky (a dnes od toho dalo ruce pryč) bylo nejen, že nemorální, ale zcela jistě v rozporu s platnou právní legislativou, jak již bylo zmíněno.

Otázka k zamyšlení…

Otázkou zůstává, zda stále ještě žijeme v demokratickém státě, kde je uznávaná Ústava ČR a ve kterém není vládnoucí mocí neustále porušováno ústavní právo občanů či zásah do Základní listiny práv a svobod občanů ČR. 

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu